Agrar mora ostati zaštićen carinom

Bez autora
Feb 07 2016

Otvaranje domaćeg tržišta za robu iz EU bilo bi višestruko štetno za agrarni sektor, ocijenila je Vlada RS nakon što je razmatrala informaciju u vezi sa spoljnotrgovinskim poslovanjem i zaštitom agrarnog sektora.Vlada je zauzela stav da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU u vezi sa prilagođavanjem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kada je riječ o tradicionalnoj trgovini sa Hrvatskom bila štetna za agrarni sektor. Carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost treba ostati na snazi do ulaska BiH u EU.

Agrar mora ostati zaštićen carinomOtvaranje domaćeg tržišta za robu iz EU bilo bi višestruko štetno za agrarni sektor, ocijenila je Vlada RS nakon što je razmatrala informaciju u vezi sa spoljnotrgovinskim poslovanjem i zaštitom agrarnog sektora.

Vlada je zauzela stav da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU u vezi sa prilagođavanjem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kada je riječ o tradicionalnoj trgovini sa Hrvatskom bila štetna za agrarni sektor.

- Carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost treba ostati na snazi do ulaska BiH u EU - ocijenila je Vlada RS.

Organi na nivou BiH, kako je navedeno, trebalo bi da preduzmu aktivnosti za primjenu mjera koje će doprinijeti unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje u agrarnom sektoru. Vlada RS je predložila uvođenje prelevmana, revidiranje tarifnih kvota i preciznije definisanje tarifne oznake "ostalo".

- Potrebno je unaprijediti i rad graničnih organa, ali i suzbiti nelegalne radnje na graničnim prelazima - istakli su u Vladi RS.

Pregovori između BiH i Evropske komisije o adaptiranju SSP-a otvoreni su na zahtjev Hrvatske, koja je, pozivajući se na principe tradicionalne trgovine, zatražila da joj i nakon ulaska u EU budu omogućene povlastice koje je ranije imala u trgovini sa BiH na osnovu CEFTA sporazuma.

Vlada RS je nezadovoljna prvim razgovorima jer stvari koje su na stolu ne idu u korist domaćoj proizvodnji, niti su usaglašene unutar BiH. Delegacija BiH koja pregovara postupa na osnovu pregovaračke platforme Predsjedništva BiH koje je pristalo na princip tradicionalne trgovine i fazno otvaranje tržišta BiH.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić pozdravio je mjere koje je predložila Vlada RS navodeći da bi otvaranje granica za robu iz EU u potpunosti uništilo agrarni sektor.

- Hrvatska je slavila kada je postala članica EU. Oni su dobili pristupne fondove EU i mnoge stimulacije za agrarni sektor. Neshvatljivo je sada da oni traže da im budu omogućene povlastice koje su i ranije imali u trgovini sa BiH - kazao je Maljčić.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je juče da u dokumentima o kojima je razgovaralo Predsjedništvo nije bilo riječi o tradicionalnoj trgovini sa Hrvatskom.

- Bilo je riječi o potrebi prilagođavanja SSP-a i pregovori o tome traju. Jedno je prilagođavanje sporazuma, a drugo je tradicionalna trgovina - tvrdi Ivanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik